maanantai 2. heinäkuuta 2012

Pysähtyy elokuussa

Onni! Riemu! Upeus!

Tänään se taas jatkui, silmä kirkkaana heti aamusta ajoneuvotekniikan saloihin. On tämä hienoa, joku opettaa ja me opimme. Olemme kuin pesusienet joiden päälle opettaja vuodattaa oppiaan. No joo, koulu siis alkoi ja taas on päivisin jotain tekemistä.

Tänään kävimme läpi paineilmajärjestelmää ja -jarruja, esille tuli mm. seuraavat asiat:

  • Nelipiirisuojaventtiili: 3 jarrupiiriä ja 1 muita järjestelmiä varten. Osaa sulkea yhden tai useamman piirin irti jos tapahtuu esim putken katkeaminen.
  • Jos paineilmajärjestelmässä ei ole painetta niin käsijarrupiiri menee kiinni.
  • Käyttöjarrupiiri jarruttaa kun siihen syötetään painetta eli käsijarrupiiri toimii vastaisella periaatteella toimien siten myös varajarruna paineiden kadotessa kokonaan.
  • Perinteisessä paineilmajarruin varustetussa autossa voi olla jarruviivettä jopa noin 0,8 sekuntia mikä johtaa siihen että ajettaessa 80 km/h auto ehtii etenemään jarrupolkimen painamisen jälkeen vielä noin 18 metriä ennen kuin auto alkaa jarruttamaan. ( Jaa mikä turvaväli? ) Siksi ollaan siirtymässä sähköiseen jarrupolkimeen ja jokaisella pyörällä olevaan omaan venttiiliin. Korkea paine pyritään tuomaan mahdollisimman lähelle pyörää.
  • Muistan edellisen efektin edelleen kauhulla autokouluajoilta. Käytössä oli vuonna 1989 tietenkin sen aikaista tekniikkaa ja jarruviive mitattiin almanakalla. Se oli kauheaa. Vieläkin pelottaa.
  • Paineilmajärjestelmän normaali paine on noin 8 bar, mittari antaa hälytyksen paineesta kun se alittaa noin 65 % säädetystä rajasta.
  • Paineilmaputkiston korjaus on aina korjaamon tehtävää työtä, muutos- ja säätötyöt pitää lisäksi suorittaa korjaamolla jolla on siihen tarvittavat luvat.
  • Jarrujen vapauttaminen mekaanisesti ( esim hinausta varten ) suoritetaan irroittamalla jarrukellon päässä oleva kumisuoja ja vääntämällä jarru auki räikällä ja hylsyllä. Tällöin auton paikallaan pysyminen pitää varmistaa kiilaamalla tai muulla luotettavalla tavalla koska kohta ei ole mitään jarruja!
  • Hinausta varten kuorma-autossa irroitetaan kardaani, linja-autossa on helpompaa irroittaa vetoakselit koska kardaani on piilossa auton rakenteissa.
  • Pakokaasujarru kuristaa ( sulkee kokonaan ) pakoputkiston jolloin moottori jarruttaa voimakkaasti
  • Hydraulinen hidastin vispaa epileptikon lailla öljyä muuttaen liike-energiaa lämpöenergiaksi.
  • Edellä mainitus hidastimet ovat siitä hyviä että niissä ei ole kuluvia osia, hydraulinen hidastin nostaa vaihteiston öljyn lämpötilaa joten tästä pitää olla tietoinen sitä käytettäessä.

Kävimme myös läpi eri kirjainyhdistelmiä liittyen raskaaseen liikenteeseen ja päivän asiaan:
  • EBS - Elektroninen jarrujärjestelmä, jarrupoljin on käytännössä vain säätövastus ja koko jarrutustapahtumaa ohjataan elektronisesti. Paineilma tuodaan mahdollisimman lähelle pyörän jarrukelloa joten viive on saatu pieneksi.
  • ESP - Ajonvakautusjärjestelmä, tulossa linja-autoihin. Kalliin hintansa vuoksi on vielä useasti jätetty ottamatta mutta tilaajat ( kunnat, kaupungit ) ovat alkaneet edellyttää tätä kilpailutusehdoissaan.
  • ABS - Lukkiutumattomat jarrut, toimivat hienosti kun alusta on tarpeeksi pitävä. Kun siirrytään ääriolosuhteisiin, todella liukkaalle alustalle tai testiradalle niin auto etenee kuin pulkka koska pyörivät massat ovat niin suuria että järjestelmän herkkyys ei vain riitä ja rengas ei saa tarpeeksi pitoa.
  • TCS = ASR - Luistonesto. Sukupolvesta riippuen auttaa tai estää liikkeellelähtöä. Onneksi kasvavissa määrin auttaa enemmän kuin haittaa.
Sellaista! Tänään oli myös ajoneuvotekniikan koe. Kysymykset olivat suht helppoja, oikeasta vastauksesta sai pisteen mutta väärästä sai miinuspisteen. Joten, kokeeseen jäi muutamia tyhjiä kohtia koska vastasin vain varmoihin kohtiin. Taktikoidaan, ei tule töpeksittyä väärien vastausten kanssa.

Huomenna alkaa logistiikan oppitunnit, sitkeän huhun mukaan lähtisimme perjantaina reissuun. Katsotaan nyt, pitää kysellä huomenna lisää. Ehkä joku oikeasti tietää mitä me teemme. Toisaalta, mitäpä se meille kuuluu.

2 kommenttia:

  1. "Pakokaasujarru kuristaa (sulkee kokonaan) pakoputkiston jolloin moottori jarruttaa voimakkaasti". Hmm, tuo saattaa päteä onnikkaan mutta omat kokemukseni kuorma-auton pakokaasujarrun tehosta on suunnilleen hassu lärpättävä ääni ja kojetauluun syttyy valo.

    VastaaPoista
  2. Kai niitäkin on erilaisia. En osaa sanoa. Pitää kysellä opettajalta huomenna.

    VastaaPoista