perjantai 8. kesäkuuta 2012

Mirri leuan alla

Moroo!

Nyt ei paljon disclaimereita tarvita, tänään käsiteltiin työturvallisuutta. Luulisi sen järjen sanovan ihmisille jotain? Eikö? Ei vai? Esimerkkikuvien perusteella näin ei tosiaan ole. Uskomatonta mutta totta.

Juups, päivän aiheena oli työturvallisuuskortin suorittaminen, mukavasti viikon ainoa täyspitkä päivä ajoittui perjantaille. Mitäpä tässä rutisemaan, tärkeää asiaa joten takamus penkkiin, silmät eteenpäin ja korvat kuulolle. Alkuviikon ensiapu sisälsi osittain uutta asiaa mutta työturvallisuus on enemmän asioita mitä jokaisen pitäisi jo muutenkin tietää. "Korkealta voi pudota, d'oh". Kuulostaa typerän yksinkertaiselta, miksi Suomessa silti kuolee niin paljon työntekijöitä siihen että pudotaan jostain? Niin tai siis kuten sanontakin kertoo, se äkkipysähdys se vaarallinen kohta taitaa olla...

Päivän aikana käsiteltyjä asioita lyhyesti:


  • Yhteinen työpaikka, alue missä toimii tilaajan, toimittajan ja sen alihankkijoiden työntekijöitä
  • Tilaajan, toimittajan ja työntekijän vastuut
  • Riskien arviointi
  • Turvavälineen korjaaminen voi maksaa esim. tuhat euroa. Se jätetään kalliina korjaamatta. Miltä kuulostaa 47-vuotiaalle työntekijälle maksetut 100 000 euroa ohimeneviä korvauksia ja tapaturmaeläkettä varten varatut 535 000 euroa?
  • Välihuomautuksena, "Työturvallisuuskortti" -vihkosen päälle istunut kissa hankaloittaa blogin kirjoittamista huomattavasti.
  • Perehdytys työtehtävään. Huom! Myös pitkän loman / sairasloman jälkeen.
  • Päihteet ja huumeet työelämässä työturvallisuuden näkökulmasta
  • Työvälineiden, koneiden ja laitteiden käyttö. Käytä ehjää, tarkastettua laitetta siihen mihin se on tehty käytettäväksi. Rikki mennyt laite on turvallisuusriski ja se on välittömästi huollettava, laitteen käyttö on estettävä korjaukseen asti.
  • Nostotyöt, pitää suunnitella. Erikoisnostoja ei saa tehdä lainkaan ilman suunnitelmaa.
  • Työskentely putoamisvaarallisessa kohteessa.
  • Työskentely suljetussa ahtaassa tilassa. 
  • Kemikaalit
  • Muut erikoistyöt, esim asbesti-, kattotuli-, sähkötyöt.
  • Toiminta onnettomuustilanteessa. Tehtaan alueella tehtävä hätäilmoitus voi sisältää kohtia ja tehtäviä mitkä ovat tehdaskohtaisia. Esim tehtaan oman pelastustoimen hälytys, valvomon hälyttäminen jne.
  • Kaasuvaara. 

Pyri aina pelastamaan taitojesi ja kykyjesi mukaan mutta älä ryntää miettimättä tilanteeseen. Älä muutu pelastajasta pelastettavaksi.


Sellaista, suurin osa asioista oli melko pitkälti itsestään selviä mutta kummasti niiden kanssa vain tulee onnettomuuksia ja ihmisiä kuolee. Suomessa tapahtuu noin 120 000 työtapaturmaa vuosittain...

Ainiin!

Sain muuten harjoittelupaikan! Melko nopeasti tuli tästä asiasta lisää kerrottavaa. Harjoittelu alkaa 1.10 ja loppuu marraskuun lopussa, tätä odotan ja jännitän jo valmiiksi. En kerro yritystä koska nimet eivät ole vielä paperissa. ( Sopimus lähti tänään allekirjoitettavaksi Helsinkiin, tullee ensi viikolla loppuviikosta takaisin ). Perusnegatiivisena ihmisenä olen tyytyväinen mutta uskon kun näen mustaa valkoisella. Pessimisti ei pety jne.

Toinen viikko on siis pulkassa, kontissa tms. Ensi viikolla repeää riemu taas, uskon ponnahtelevani penkistä spontaaneihin suosionosoituksiin tuon tuosta. Aiheenahan ei tietenkään voi olla mikään muu kuin lainsäädäntötunnit. Noh, eiköhän tämä mahdoton motivaatio tuo noihinkin helpotusta.

Näin, nyt tuo kissa tuli taas istumaan käsieni päälle tuohon näppäimistön eteen. Lienee siis aika paketoida viikko, blogi herää taas henkiin maanantaina. Siellä alkaa muuten potkupallon EM-turnaus, kuuluu jokaisen aloittelevan näyttelijän "pakko katsoa" -listalle. "Mää kualen, mut on tapettu. Ai tuomari ei nähnytkään.... SYÖTÄ!!!". 

Hieno laji.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti